A kutyák a farkasoktól származnak, így számukra a legtermészetesebb táplálék egy-egy réten elejtett nyúl vagy a szomszéd csirkéi lennének. Persze ezt nem tanácsos a XXI században megengednünk szőrös barátunknak, a jó szomszédi viszony fenntartása érdekében meg főleg nem. A kutyák háziasításuk során maradékevő státuszba kerültek, de ennek ellenére most is fontos számukra a fehérje. A különböző tápanyagok közötti egyensúlyt nehéz megtalálni az egyensúlyt, szerencsére a piacon sorakoznak a jobbnál jobb tápszerek és konzervek.
A kutyatáp csomagolásán megjelenő összetétel sok gazdi számára nehezen értelmezhető, olykor a káros összetevőket inkább kóddal jelzik. Ezért fontos hogy tájékozottak legyünk, és felelősen tudjunk dönteni a kutyaeledel kiválasztását illetően. Ma az EU csak a beltartalom csomagolásra írását kötelezi, mely 4 elemből áll, de már ebből is fontos tudnivalókra tehetünk szert. A négy elem a következő: Nyersfehérje, nyersrost, nyerszsír és nyershamu.
Általánosságban véve az a kutyatáp jobb, amely minél több fehérjét tartalmaz és minél kevesebb gabonaféléket mely csak kis mennyiségben egészséges a kutyáknak, ugyanis a gabonaféléket szervezetük képtelen feldolgozni ezek csak az emésztést segíthetik.
A kutyaeledel kiválasztásakor fontos oda figyelni, hogy a kutyánk életkora és mérete szerint válasszunk. Ha kölyökkutyánk junior táppal való etetése különösen fontos, mert ebben több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.